Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym dlaczego i jak pszczoły robią miód? Pszczoły miodne wytwarzają miód, który przechowuje się jako pożywienie, które wystarczy im na zimę. W najzimniejszej porze roku jest mniej kwiatów, z których można zbierać nektar, a pszczoły miodne nie są w stanie pożywić się. Dzięki dostawom miodu członkowie tych kolonii przetrwają zimę, w przeciwieństwie do większości kolonii trzmieli, gdzie tylko królowa pszczół przeżywa hibernację pod ziemią.

Jak jest wytwarzany miód?

Miód jest zwykle wytwarzany z nektaru, słodkiego płynu wytwarzanego przez kwiaty w celu zwabienia pszczół i rozprzestrzenienia ich pyłku. Pszczoła robotnica wysysa nektar przez długą, cienką rurkę zwaną trąbką i trzyma go w specjalnym żołądku miodowym, zwanym plonem, który może pomieścić do 80 procent wagi pszczoły w nektarze. Wewnątrz enzymy pszczół, w tym jeden zwany inwertazą, zaczynają rozkładać cukry złożone na prostsze, mniej podatne na krystalizację.

Gdy robotnica wraca do ula, pszczoły zbieraczki przekazują sobie nektar z ust do ust. Pracownicy, którzy są młodsi od zbieraczy, następnie pakują nektar w komórki o kształcie sześciokąta w plastrze miodu, które są wykonane z wosku pszczelego. Następnie wachlują nektar skrzydłami, aby zachęcić do parowania.

Podczas gdy nektar składa się w 70 do 80 procent z wody, procesy te zmniejszają jego zawartość do około 18 procent. Ta redukcja wody zamienia nektar w miód. Tymczasem wysoka koncentracja cukru zapewnia, że ​​bakterie i grzyby nie mogą się rozwijać, co oznacza, że ​​miód może być przechowywany w nieskończoność bez psucia się. Miód pokrywa się świeżym woskiem pszczelim i przechowuje w celi do czasu, gdy będzie potrzebny.

Nie wszystkie rodzaje miodu są wytwarzane z nektaru. W niektórych miejscach pszczoły zamiast tego zbierają spadź wydzielaną przez owady, takie jak mszyce, które żywią się sokiem roślinnym.

Zdrowa rodzina może wyprodukować dwa lub trzy razy więcej miodu niż potrzebuje, więc nie stanowi to dla nich problemu, jeśli ludzie go zażyją. Kupowanie miodu od lokalnych producentów pomaga wspierać pszczoły w Twojej okolicy i ich kluczową rolę w systemie żywnościowym i szerszym ekosystemie.