Zastanawiałeś się kiedyś, które warzywa są najzdrowsze ? Tutaj znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Żadna lista najzdrowszych warzyw nie byłaby kompletna bez tych wymienionych poniżej:
Cebula.
Jak najlepiej wykorzystasz przeciwutleniacze zwalczające raka tego warzywa, jedząc je na surowo; gotowanie cebuli na dużym ogniu znacznie zmniejsza korzyści z fitochemikaliów, które chronią przed rakiem płuc i prostaty. Spróbuj połączyć posiekaną surową cebulę z pomidorami, awokado i papryczkami jalapeño, aby uzyskać dip przyjazny dla cukru we krwi. Na koniec dodaj odrobinę soku z limonki.
Kukurydza.
Na kolbie czy bez, wszystko jest w porządku! Ze względu na wysoki profil składników odżywczych (witaminy A, B, E i K; magnez, fosfor i błonnik pokarmowy), regularne spożywanie kukurydzy pełnoziarnistej zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca typu 2 i otyłość oraz poprawia zdrowie układu pokarmowego. Nie musisz nawet gotować kukurydzy na kolbie!
Groch.
Mały, ale naprawdę potężny. We francuskim badaniu z 2015 roku osoby, które spożywały odżywki z białka grochu po treningu oporowym, zauważyły taki sam przyrost siły, jak osoby, które piły koktajle z białkiem serwatkowym po treningu. Wolisz jeść groszek w oryginalnym kształcie kuli? Połącz je z marchewką, aby uzyskać pyszny dodatek.
Jarmuż.
Wyróżniający się wśród wszystkich zielonych warzyw liściastych, jest to jedno z najzdrowszych zielonych warzyw w twoim supermarkecie. Kubek ugotowanego jarmużu jest pełen witaminy C i mogą pomóc poprawić umysł.
Brokuły.
Brokuły są pełne przeciwutleniaczy zwalczających raka i fitochemikaliów, takich jak glukozynolany, które mogą chronić przed rakiem pęcherza.
Czerwona papryka.
Jedna średnia papryka ma mało kalorii (tylko 32 na paprykę), ale zawiera dużo witaminy C, zapewniając 150 procent zalecanej dziennej wartości. Wiadomo, że przeciwutleniacz pomaga zapobiegać miażdżycy, która może prowadzić do chorób serca.
Szpinak.
Podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, szpinak jest pełen karotenoidów – przeciwutleniaczy, które sprzyjają zdrowiu oczu i pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest główną przyczyną ślepoty u osób starszych. Gotowanie tych zielonych warzyw pomaga zwiększyć przyswajalność luteiny (karotenoidu) przez organizm.
Brukselka.
Przeciwutleniacze zawarte w tych zielonych warzywach mogą pomóc w detoksykacji wolnych rodników wywołujących raka, a 80% dziennej dawki witaminy C w zaledwie 1/2 filiżanki gotowanych kiełków pomaga również w walce z chorobami serca i zapobiegać zaćmie. Spróbuj podsmaż brukselkę z odrobiną bekonu lub oliwy z oliwek i musztardy, aby uzyskać lepszy smak.
Buraki.
Pieczone lub marynowane warzywo korzeniowe jest pełne zdrowych składników odżywczych. Wśród nich: przeciwutleniacze zwalczające raka i stany zapalne. Ale nie wyrzucaj tych liści! Buraki są najbardziej pożywną częścią warzyw i można je gotować jak inne ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak czy jarmuż.
Najnowsze komentarze